Se och Göra

Våra aktiviteter

Torgåsgården hittar du mitt i en av naturens bästa lekplatser!
Under vinter och vårvintern har vi mycket bra möjligheter till skidåkning och skoter.
Gillar du vandring, bär och svampplockning, paddla kanot, fiske eller cykla?
Då är det perfekt att besöka Torgåsgården under sommaren och hösten.

För er som vill anordna ett läger hjäper vi gärna till att ta fram förslag på bra teamaktiviteter.
Skicka en förfrågan här så återkommer vi!

Längd

Torgåsgården hittar du 1,5 mil söder om Vasalopsstarten.

Vårt närmsta spår är Älvspåret. Du går på spåret i Torgås som ligger ca 1 km från Torgåsgården. Dit kan du antingen gå eller köra. Älvspåret är 13 km och startar vid Välkomstcentret och vänder i Torgås, 7 kilometer söder om Kläppen. Spåret inleder plant, men några kilometer innan Torgås går spåret in i en mer kuperad del. Hela spåret är elbelyst och är tänt mellan 06.00–22.00 alla dagar. 8 kilometer av spåret har konstsnö och så mycket som möjligt av sträckan öppnar redan i november. Denna del är extra populär till vasaloppsträning hos våra gäster. Ej tillåtet med hund. Här får du åka både klassisk stil och skate.

Torgåsgården ligger också nära Kläppens andra spår och här kan du läsa mer om dem.

Alpint

Torgåsgården ligger 5 min från Kläppen som har Sveriges bästa snögaranti. Här finns något för alla med varierad åkning både när det gäller utförsåkning och längd. Det finns 37 pister, 21 liftar samt ca 50 km längdspår. Kläppens snowpark är välkänd för kvalitet och är årligen värd för SM i snowboard och skidor. Du kan prova på att hoppa, trixa, åka på rails och i halfpipe.

Nybörjare? Kläppen erbjuder skidskola för skidor, snowboard och längd. För dig som inte har egen utrustning finns Skidhuset där du kan hyra allt du behöver.

Skistars destinationer Trysil, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället ligger bekvämt på en bilturs avstånd.

Skoter

För dig som är intresserad av skoter finns det bra möjligheter till detta i Sälen.
Sälenområdet har över 400 km leder för skoter. Leden från Sälen by upp mot östfjället kan ta dig till Särna, Idre, Loffsen eller ända upp till riksgränsen om så önskas. Du kan också köra öster ut mot Älvdalen, vidare ner mot Mora eller kanske söder ut om så önskas ner mot Malung och Värmland. 

Kalfjället, med sina vidder och raviner, är ett underbart skoterlandskap. 

Skoter passar både som en team-aktivitet eller för dig som vill få en vacker naturupplevelse.

Här kan du läsa mer om skoter i Sälen och Lima och här kan du se kartor över lederna i området.

Cykling

Torgåsgården ligger några kilometer ifrån fina MTB-leder i Limedsforsen och lite längre bort finns Rörbäcksnäs kända leder.

I Sälen finns det ytterligare MTB-leder samt downhill i Lindvallen.

45 min med bil och över gränsen hittar du Trysil som nu erbjuder ”flytstier”, downhill, MTB-leder och pumptracks som passar hela familjen!

Här kan du läsa mer om cykling i Dalarna och här kan du läsa mer om cykling i Trysil.

Fiske

Vi ligger mitt i Lima Fiskevårdsområde med mer än 100 fiskevatten utmärkta på kartan. Det mesta fisket är i tjärnar och sjöar men även mindre åar och Västerdalälven som rinner genom området. Här kan du fiska öring, röding, harr, regnbåge, abborre och gäddfiske.

Fiskekort kan köpas hos oss eller i någon av butikerna i närheten. Vi har kanoter och en liten eka som ni gärna får hyra.

Både Motjärn och Västerdalälven kan du se ifrån Torgåsgårdens fönster.

Här kan du läsa mer om fisket i Lima.

Vandring

Sälenfjällens flacka terräng passar de flesta när det kommer till vandring. Hög fjälluft, klara färger och storslagen men lättilgänglig natur finns i närheten. Från Torgåsgården syns Hemfjället som är en bra utgångspunkt för båda stora och små äventyr. Under ”downhill-säsongen” i Lindvallen kan man även ta liften upp och ner för ännu enklare tillgång. Lite längre norr ut ligger Fulufjällets nationalpark med Njupeskär-Sveriges högsta vattenfall. Du kan även vandra över gränsen och in i Norge.

Torgåsgården erbjuder guidning för dagsturer och gör gärna matsäck för den som vill beställa det!

Här kan du läsa mer om Allemansrätten och här finns information om Allemansrätten på andra språk än svenska.

Kanot

Du som gäst på Torgåsgården kan alltid låna kanot och flytväst för en kortare tur på Motjärnen.

Vill ni ut på ett längre äventyr med kanot? Då går det fint att hyra våra kanoter. Vi samarbetar med Sälens kanotcentral och att alla våra gäster får ett värdebevis på 15% när de bor hos oss som de kan använda på Kanotcentralen. Självklart kan även du som inte är gäst på Torgåsgården hyra våra kanoter.

Förslag på aktiviteter

Torgåsgården är den perfekta utgångspunkt för de flesta av de olika aktiviteter som området erbjuder. Vill ni har ytterligare service under ert besök så ordnar vi med allt från grill till guidning. Vi hjälper er gärna att planera passande aktiviter under ert läger eller när ni är på besök hos oss. 

Maila oss på info@torgasgarden.se så tar vi tillsammans mer er fram en bra planering för er vistelse.